Behandlingar

Skleroseringsbehandling (knä och hälsena)

Skleroseringsbehandling genomförs på kroniskt smärtande hälsenor samt knäskålsenor (hopparknä) med ultraljudsverifierad sjuklig kärlinväxt (tendinos). Kärlinväxten kombineras med inväxt av nerver och uppfattas vara orsaken till smärtan.

Detta kan drabba såväl motionärer som elitidrottsmän och -kvinnor.

Behandlingen kombineras med rehabiliteringsträning.
 Behandlingen sker på Strandortskliniken AB i Varberg.
 Här kan även den initiala undersökningen för bedömning av ev kärlinväxt göras.

Vid behandlingen, som är en injektionsbehandling (dvs sprutor), använder vi oss av läkemedlet Aethoxysklerol®, ett läkemedel som under mycket lång tid använts inom kirurgin vid åderbråcksbehandling. Vi sprutar mycket små mängder ultraljudsväglett mot kärl- och nervinväxten och syftet är att kärl och nerver skall skrumpna och försvinna.

För att kunna få skleroserande behandling krävs:

– att Du har en ultraljuds- och färgdoppler verifierad sk tendinos samt kärlinväxt i Din smärtande hälsena/knäskålssena, bedömningen av detta kan även ske på Strandortskliniken


– att Du haft besvär längre tid än 3-4 månader

– att Du ej äter blodförtunnande medicin


– att Du ej är allergisk mot ”vanlig tandläkarbedövning” 


– att Du rehabiliteringstränat

 

Dagarna innan behandling är det bra om Du provocerat Din sena med aktiviteter som normalt smärtar. Detta är inte farligt. Du skall ha några sår i anslutning till Din sena. Du får heller inte äta någon blodförtunnande medicin.
 Efter behandling bör Du ha möjlighet att ta det lugnt under någon vecka – men Du får gå och stå.

 Behandlingen tar ca 20 minuter och genomförs i lokalbedövning vilket gör att den inte är särskilt smärtsam. De första dagarna efter behandlingen kan senan kännas mer stel, svullen och ömmande. Senan kan även efter lyckad behandling vara fortsatt förtjockad vilket inte påverkar resultatet. Sjukskrivning behövs sällan. Du har rätt att ”sjukskriva Dig själv” i 5 arbetsdagar utan intyg från läkare. Efter 10 dagar tillåts full aktivitet och träning till den nivå som känns bekväm för Dig. Oavsett hur just Din sena reagerar har detta ingen betydelse för slutresultatet.
 Det kan krävas upprepade behandlingar – dock ges maximalt 5 behandlingar. Snitt för hälsenorna är ca 2-3 behandlingar. Vi brukar behandla med 1,5 månaders intervall, om det skull gå längre tid mellan behandlingarna är detta ingen nackdel för slutresultatet av behandlingen.

Vid frågor eller önskemål om behandling är Du välkommen att höra av Dig.

 

Ultraljudsledda kortisoninjektioner

Vi utför även ultraljudsledda kortisoninjektioner i leder så väl som mjukdelar ex vis ganglion, hälsporrar och tennisarmbågar.